Dieta wysokotłuszczowa uszkadza neurony podwzgórza
9 czerwca 2011, 16:33U otyłych osób, które hołdują obfitującej w tłuszcze diecie, może dochodzić do uszkodzenia neuronów w podwzgórzowym ośrodku kontrolującym odżywianie. Nie wiadomo, czy jest ono trwałe.
Problemy z autofagią przyczyniają się do miażdżycy
10 kwietnia 2012, 10:11Zaburzenia autofagii wywołują stan zapalny w ścianach tętnic, a to jeden z objawów miażdżycy (Cell Metabolism).
Papryka uchroni przed parkinsonem?
9 maja 2013, 10:23Wydaje się, że przez obecność nikotyny, jedzenie owoców roślin z rodziny psiankowatych (Solanaceae), np. pomidorów, bakłażanów czy papryki, może zmniejszyć ryzyko zapadnięcia na chorobę Parkinsona.
Resweratrol pomaga matce, ale szkodzi płodowi
3 czerwca 2014, 11:51Amerykańscy naukowcy zauważyli, że suplementy z resweratrolu przyjmowane przez ciężarne prowadzą do nieprawidłowości w rozwoju trzustki płodu.
Ograniczanie posiłków do krótszego czasu zdrowsze dla serca
13 marca 2015, 13:08Zmniejszając okienko czasowe, w którym muszki owocowe mogły jeść, amerykańscy naukowcy byli w stanie zapobiegać chorobom serca związanym z dietą i wiekiem.
Poziom IgA w ślinie wiąże się z ryzykiem zgonu
30 grudnia 2015, 13:48Niższy poziom immunoglobuliny IgA w ślinie wiąże się z podwyższonym ryzykiem zgonu
Rozszyfrowali biochemię ksantohumolu
13 października 2016, 10:25Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Oregonu (OSU) poczynili znaczne postępy w rozumieniu działania ksantohumolu - flawonoidu z chmielu dobrze rokującego w leczeniu zespołu metabolicznego.
Do podtrzymania masy mięśniowej starsi mężczyźni potrzebują więcej białka
22 listopada 2017, 13:57Starsi mężczyźni potrzebują więcej białka, by utrzymać rozmiary i siłę mięśni.
Część leków na nadciśnienie zwiększa ryzyko nowotworu płuc
25 października 2018, 10:57Osoby z nadciśnieniem używające leków z grupy inhibitorów konwertazy angiotensyny (ACEI) są narażone na zwiększone ryzyko rozwoju nowotworu płuc w porównaniu z osobami, które używają antagonistów receptora angiotensyny (ARB), donosi najnowszy British Medical Journal. Ryzyko jest szczególnie zwiększone u osób, stosujących ACEI ponad 5 lat.
Przetworzona żywność powoduje, że jemy więcej i tyjemy
17 maja 2019, 11:43Badania przeprowadzone w amerykańskim Narodowym Instytucie Cukrzycy, Chorób Nerek i Układu Pokarmowego (NIDDK) sugerują, że wysoko przetworzona żywność przemysłowa powoduje, że więcej jemy i przybieramy na wadze.